Cookies: Η σελίδα χρησιμοποιεί cookies. Διαβάστε περισσότερα για την πολιτική τους. Το κατάλαβα
Κλείσιμο
Έχετε αλλάξει Καμπάνια αλλά το Καλάθι σας δεν έχει μεταβληθεί.
Έχετε αλλάξει Καμπάνια και το Καλάθι σας έχει ενημερωθεί ανάλογα.

Mιλήστε ανοιχτά, ακούστε προσεχτικά και ελάτε να σταματήσουμε τη Βία ενάντια στις Γυναίκες

Η βία ενάντια στις γυναίκες και τα κορίτσια είναι μια αθόρυβη επιδημία: τα θύματα είναι αφανή και άγνωστα. Και δεν αναφερόμαστε σε κάποιον μακρινό κόσμο: η συμμαθήτριά σου, ένα κορίτσι που κάθεται δίπλα σου στο τρένο, εσύ. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να σηκώνει ένα τέτοιο τεράστιο βάρος και να το κρύβει μέσα του. Αλλά κάποιοι – και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι αρκετοί – δεν αναγνωρίζουν καν τα σημάδια και μειώνουν το βάρος του προβλήματός τους.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη νοοτροπία είναι ο φόβος της μη-αξιοπιστίας: πολλά κορίτσια και γυναίκες παρατούν την ιδέα να αναζητήσουν βοήθεια γιατί είναι σίγουρες ότι δεν θα πάρουν σοβαρά τους ισχυρισμούς τους και ότι η φωνή τους δεν θα εισακουστεί. Η πλειοψηφία δεν εμπιστεύεται το σύστημα δικαιοσύνης και ο φόβος κάνει ακόμα χειρότερη αυτή την προκατάληψη. Ένα επίσης μεγάλο ποσοστό από την άλλη δεν γνωρίζει που να ζητήσει βοήθεια και στο τέλος υποχωρεί στον πόνο και την αδυναμία, ίσως και να νιώθει μουδιασμένο ή ακόμα χειρότερα αρχίζει να πιστεύει ότι αξίζει αυτή την κακομεταχείριση.

Αυτό πρέπει να τελειώσει και για να γίνει αυτό, πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τον εαυτό μας και για τους άλλους #SpeakOutListenUp. Οι λέξεις είναι παντοδύναμα όπλα, ικανές για σπουδαία πράγματα και μπορούν να κάνουν την διαφορά. Οι γυναίκες χρειάζεται να μπορούν να μιλούν για ό,τι τους συμβαίνει και να εμπιστεύονται όποιον είναι απέναντί τους αλλά κυρίως να νιώθουν πως όποιες λέξεις και αν επιλέξουν θα είναι ισχυρές.

 

Ακολουθούν τρία σημάδια για να αναγνωρίσετε αυτά τα άτομα:

Aπομόνωση

Σιγά σιγά, τα θύματα κακοποίησης απομονώνονται από τον κόσμο, που πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε μια έντονη απόσταση από ανθρώπους και καταστάσεις. Δεν έχουν τίποτα κοινό με κανέναν πλέον, σταματούν να μιλούν και ζουν μόνο μέσα στον πόνο τους. Δεν αναπνέουν φρέσκο αέρα, ξεχνούν τι σημαίνει ελευθερία και ποιοι πραγματικά είναι.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Μουδιασμένα και τρομαγμένα, τα θύματα αυτά δεν έχουν καλή διάθεση, τόσο πολύ που βλέπουν σκοτάδι όπου και αν κοιτάξουν. Ακόμα και όταν βρίσκονται μακριά από την πηγή του πόνου τους, η ζωή τους είναι αφοσιωμένη σε αυτόν και η διάθεσή τους δεν μπορεί να βελτιωθεί. Η λύπηση για τον εαυτό τους δεν τους αφήνει να δουν τα χρώματα της ζωής.

Τραυματισμοί

Τα θύματα μπορούν να κρύψουν πολλά σημάδια τραυματισμών τους αλλά ο φόβος δεν είναι μόνο για σώμα τους αλλά και για την ψυχή τους. Να είστε προσεχτικοί και να δίνετε σημασία, δεν γνωρίζετε τι μάχες οι γυναίκες δίπλα σας δίνουν και μπορεί να αναζητούν βοήθεια.

 

Βρείτε παρακάτω 3 τρόπους για να κάνετε την διαφορά:

Να είστε υπομονετικοί

Η υπομονή είναι το κλειδί όταν έχετε να διαχειριστείτε ευαίσθητες καταστάσεις κακοποίησης και αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι το άτομο που έχετε απένταντί σας, όχι ο εαυτός σας. Για ένα λεπτό ή για μια ώρα, είναι εκείνοι που πρέπει να εισακουστούν. Θα αισθανθούν ασφαλείς αν τους δείξετε υπομονή και κατανόηση.

Αναζητήστε την υποστήριξη ειδικού

Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι υπάρχουν ειδικοί αφοσιωμένοι να λύνουν τέτοιου είδους προβλήματα, που γνωρίζουν καλύτερα πώς να τα διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν αυτά τα άτομα που υποφέρουν από μια τέτοια κατάσταση. Μην πείτε κάτι που δεν είστε σίγουροι και αν δείτε ξεκάθαρα σημάδια ότι κάτι συμβαίνει πατροτρύνετε τον άνθρωπο αυτό να αναζητήσει βοήθεια σε ειδικό.

Ακούστε

Ο καθένας έχει μια ιστορία που χρειάζεται να ακουστεί και είναι σημαντικό να ακούμε με το μυαλό και την καρδιά. Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλη δύναμη έχει να ακούμε αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλές κάτι καλό να ξεκινήσει απλά και μόνο από αυτό.

 

Η Avon ονειρεύεται έναν κόσμο όπου γυναίκες και κορίτσια μπορούν να ζουν τη ζωή τους μακριά από τη βία και την κακοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, η Avon θα συνεργαστεί με την Παγκόσμια Ένωση World Association of Girl Guides και Girl Scouts (WAGGGS)* ώστε να χτίσει αναγνωρισιμότητα και να εκπαιδεύσει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια.  Επίσης θα κάνει δωρεά από πωλήσεις ειδικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξει την εκστρατεία ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία για να βοηθήσει τα άτομα μέσα σε οικογένειες και φιλίες να είναι προσεχτικά στα σημάδια τοξικών σχέσεων.

Η βία που είναι σαν αρρώστια που μπορεί να αποδυναμωθεί και να ξεπεραστεί, αλλά για να γίνει αυτό κάθε ιστορία πρέπει να ειπωθεί και να ακουστεί. Οπότε, όταν είστε εκεί έξω, μιλήστε και ακούστε, μπορείτε να αλλάξετε τα πράγματα για γυναίκες παντού, μπορείτε να κάνετε την διαφορά. Κάντε το τώρα.

 

*Παγκόσμια Οργάνωση Κοριτσιών Προσκόπων και Οδηγών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας

Άλλα άρθρα

{{::article.Title}}
{{::article.Title}}

{{UI.LoadingMessage}}
[View|Representative_Attach_Not_Available]